Verksamhet

Sedan 1791 i sjätte generationen

Hovjuvelerare W.A. Bolin hör till de mest välrenommerade och exklusiva juvelerarhusen i Sverige och internationellt. Företaget har varit i familjen Bolins ägo sedan starten i S:t Petersburg 1791, vilket gör Bolins till en av världens äldsta juvelerarfamiljer som ännu är verksam i yrket.

Verksamheten drivs idag på 228:e året och i  sjätte generationen. I samband med första värdskriget öppnade W A Bolin 1916 i Stockholm och blev utnämnd till svensk hovjuvelerare. W A eller Wilhelm Andrejevitj – Henriksson på ryska – ( 1856 – 1934) var alltså den tredje generationen. Familjen hade varit kejserliga ryska hovjuvelerare i 125 år vid det laget. Året efter, 1917, bröt ryska revolutionen ut och det mesta i Ryssland gick förlorat. Firma Bolin kunde fortsätta sin verksamhet i Stockholm med juvelsalong på Kungsträdgårdsgatan och ateljé högst upp på sidenhuset mitt emot NK på Hamngatan. Det var en mycket lyckosammare situation än kollegan Carl Fabergé som i stort sett förlorade allt med verksamheten i Ryssland.

Hovjuvelerare, ateljé och auktioner

Dessa tre huvudinriktningar med juvelerarbutik, egen tillverkning i ateljé och smyckeauktioner kan beskriva verksamheten de senaste dryga femtio åren. W A Bolin har sedan grundandet 1791 haft juvelerarverksamheten med främst egen tillverkning av exklusiva juvelssmycken och silverföremål som huvudinriktning. Detta fortsatte Wilhelm Bolin med i Stockholm från och med 1916. På 30-talet tog W A Bolins son Henrik Bolin (1894-1986) över. Runt slutet av 1950-talet och början av 1960-talet påverkades många personalintensiva verksamheter av det allt stigande löneläget. Dit hörde i hög grad hantverksyrken. Samtidigt minskade efterfrågan på brukssilver.  Henrik Bolins systerson Hans Bolin tog över verksamheten alltmer under 1960-talet och började med W A Bolins smyckeauktioner 1966. Hans Bolins son Christian Bolin tog över verksamheten i slutet av 1990-talet i samband med jubileumsutställningen på Livrustkammaren 1996 och den uppföljande utställningen i Kreml, Moskva vid svenska Kungabesöket i Ryssland 2001(se vidare under Historia).

Avveckling och nystart

Under 227 år hinner det hända mycket i ett företag och för att kunna finnas under så många år krävs både anpassning och beslut. Två världskrig och en revolution har passerat men till det kommer återkommande ekonomisk förändring och ändrade köpbeteenden, på de senaste decennierna mycket påverkat av internet. Det har förändrat handeln i allmänhet och kanske juvelerar- och guldsmedsbranschen särskilt mycket. För W A Bolins del var diversifieringen med auktionerna en mycket bra kombination under många år, men även auktionsbranschen har kraftigt påverkats av just internet och de så kallade web-auktionerna.

Förra året 1917, bestämdes efter en tid av ekonomiska prövningar att avveckla butiken, auktionerna och ett högt kostnadsläge. Avvecklingen gick över förväntan och samtidigt fanns en stark vilja att bevara detta unika 227-åriga varumärke i familjen och kunna planera för framtiden. Lösningen med Oxenstiernska malmgården blev en mycked lyckad lösning.

Nytt showroom

Vi har flyttat till ett showroom och ateljé på Oxenstiernska Malmgården, Storgatan 31 på Östermalm, där vi öppnade 1 oktober 2017. Här besöker du oss efter tidsbokning. Våra mottagningstider är vardagar cirka kl 10.00 – 17.00, men du gör alltså din egen bokning först. Pröva att ring på kort varsel, det går ibland att komma direkt. Hur du når oss se under kontakt.

Vi har slutat med auktionerna

W.A. Bolin har i samband med flytten från butiken på Sturegatan, alltså upphört med auktionsverksamheten. Vi kan fortfarande hjälpa dig att köpa och sälja unika eller speciella smycken och silverföremål, där du får stöd och råd av vår mångåriga kunskap.

Centrum för högklassigt hantverk

W.A. Bolin har omformat verksamheten i en mindre men fortsatt exklusiv form. Den nuvarande verksamheten flyttar tillbaka fokus helt till den klassiska juvelerarverksamheten där ateljén med egna guldsmeder är det centrala. Christian Bolin, hovjuvelerare och firmans ägare, tar personligen hand om dig som kund.

Ateljén hyr plats för Bolins egna guldsmeder i lokalerna för Sebastian Schildts verkstäder i malmgårdsflygelns markplan. Här hyr även ett antal ytterligare silver och guldsmeder plats och det nya samarbetet skapar ett unikt centrum för högklassigt hantverk i såväl i Stockholm som i Sverige.  W.A. Bolin har samarbetat i många år med Sebastian Schildt som är både silver- och guldsmed samt formgivare. Det nya arrangemanget blev därför en ny form av ett redan väl etablerat samarbete.

Familjeföretaget W.A. Bolin har, under sin 227-åriga historia, skapat högkvalitativa smycken för många människor – såväl här i Sverige som internationellt. Det är viktigt för oss att kunna fortsätta, om än i mindre skala än förut, erbjuda förstklassig juvelerarkonst och korpussilversmide. Förstklassig tillverkning kombinerat med vårt mångåriga kunnande och kvalitetstänkande är något som vi tror alltid kommer att efterfrågas. Det skapar en köptrygghet som många vill kunna ha tillgång till.